Predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu dodijeljen počasni doktorat na IUS-u

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, koji je bio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, posjetio je Internacionalnii univerzitet u Sarajevu (IUS). U njegovoj pratnji je bila njegova delegacija, kao i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Bakir Izetbegović.

Ovom prilikom, gospodinu Erdoğanu je dodijeljen počasni doktorat u znak priznanja za njegov dosadašnji sveukupni rad, za izuzetan doprinos izgradnji humanijeg društva, promovisanju dostojanstva, kulture dijaloga u Evropi i svijetu. Ovim priznanjem, Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, još jednom su potvrdili dobre historijske, društvene, kulturne i političke odnose naših dviju država.

Predsjednika i njegovu delegaciju pozdravili su predsjednik SEDEF-a, g-din Hasan Topaloğlu, predsjednik Upravnog odbora SEDEFA, prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya i rektor IUS-a prof. dr Prof. Dr. Ahmet Yıldırım. Svečanost je održana u glavnoj sali IUS-a, a počasni doktorat predao je predsjedniku Erdoganu rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım. U svom govoru, rektor Yıldırım je rekao:

“Danas smo se okupili na događaju koji donosi veliku čast našem Univerzitetu. Dodijelit ćemo počasni doktorat, predsjedniku Republike Turske, gospodinu Recepu Tayyipu Erdoğanu, lideru koji je utjecao na današnji svijet u oblasti ljudskih prava, humanosti, demokratije i međunarodnih odnosa. Naglašavam da ovo nije samo dodjela počasnog doktorata jer ovaj čin ima mnogo veći značaj.”

Prof. dr. Yıldırım je zatim opisao ulogu koju je predsjednik Erdoğan igrao u međunarodnoj politici i njegov uticaj, navodeći da je predsjednik Erdoğan postao nada potlačenih naroda bez obzira na vjersku pripadnost.

Tokom svog govora, rektor Yıldırım kratko je objasnio da “je Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan 2004.godine od strane Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) u cilju jačanja veze i bratstva između Bosne i Hercegovine i Turske, tj. kako bi zbližili dvije nacije i pružili kvalitetno obrazovanje u Bosni i Hercegovini. “

Nastavljajući svoj rast proteklih 14 godina, naš Univerzitet danas , sa ponosom ističe broj od 1650 studenata iz 56 zemalja s profesorima i akademicima koji dolaze iz 12 zemalja. Uz našu međunarodno akreditiranu Školu engleskog jezika (ELS) i 6 programa, neprestano nastojimo povećati naš učinak. Naše multinacionalno i multikulturno osoblje i studenti zajedno djeluju pod krilaticom rahmetli Izetbegovića: "Naš slogan je; volite svoje, poštujte druge.”

Prof. Yıldırım je zaključio svoje izlaganje riječima: "Interes našeg predsjednika, koji je svojom inicijativom odigrao vodeću ulogu u osnivanju našeg Univerziteta, te od osnivanja IUS-a do danas daje nam snagu i podstiče nas da radimo bolje.”

Kao izraz naše zahvalnosti, ali i u svoje lično ime, imam veliku čast uručiti Vam počasni doktorat u oblasti Međunarodnih odnosa za vaš doprinos humanosti, demokratiji, ljudskim pravima i međunarodnoj politici.

Prof. dr. Yıldırım uručio je počasni doktorat predsjedniku Erdoğanu te mu uručio svečanu odoru.

Povodom dobijanja počasnog doktorata, predsjednik Republike Turske ukratko se obratio uvaženim gostima, profesorima i studentima. On je rekao: : ”Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje sa Vama, posebno ovim povodom. Trudit ću se da počasno nosim titulu koju ste mi danas dodjelili. U vremenu u kojem živimo imamo potrebu za mladim liderima koji moraju imati široko obrazovanje. Bosna i Hercegovina upravo ima potrebu za takvim mladim ljudima kojima je budućnost ostavljena u amanet. Upravo sa ovom idejom stipendiramo studente koji, izučavajući različite nauke, svojim znanjem jačaju svoju zemlju. Danas mi je posebno drago da sam ugošćen pod krovom Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) koja daje najbolje plodove vizije za obrazovanje mladih ljudi. SEDEF nudi obrazovanje na svim nivoima od osnovnog, srednjeg do visokog obrazovanja. Mladim ljudima poručujem - nemojte se zadovoljiti klasičnim obrazovanjem koje stičete na fakultetima. Neka vaša djela budu divoska ali za njih radite kao mravi.”

Po završetku svečanosti, poklone u znak pažnje i poštovanja predsjedniku Erdoğanu i predsjedniku Izetbegoviću uručio je predsjednik SEDEF-a, gospodin Hasan Topaloglu i predsjednik Upravnog odbora SEDEF-a gospodin Hasan Zuhuri Sarikaya.

Ovoj svečanoj ceremoniji prisustvovalo je puno istaknutih ljudi iz društvenog, kulturnog, političkog i obrazovnog života.

 

Location

Bosna Hersek

Hrasnička cesta 15, 71210 Ilidža, Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Türkiye

Feshane Cd. No 21 Eyup Istanbul
Türkiye

 

Contact

BiH :

Tel  : +387 33 957 130
Fax : +387 33 957 105
E-Mail:info@sedef.ba

Türkiye

Tel 1: +090 212 563 91 36
Tel 2: +090 212 563 91 79
Mobile:+090 533 308 95 52
E-Mail: iusistanbul@ius.edu.ba

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
randomness