Predsjednik Privredne komore Istanbula i prvi predsjednik MUSAID-a posjetili Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS)

U subotu, 12. januara 2019. godine, na našem univerzitetu (Internacionalni univerzitet u Sarajevu, IUS) upriličena je posjeta predsjednika Privredne komore Istanbula Şekiba Avdagiça (koji je ujedno i član upravnog odbora našeg univerziteta), te osnivača i prvog predsjednika Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD) Erola M. Yarara, sa njihovim delegacijama. Na radnom doručku na kojem je domaćin bila naša  fondacija, gosti su se sastali sa Ambasadorom Republike Turske i direktorima zvaničnih institucija Republike Turske u BiH.

Delegacije su dočekali gosp. Hasan Toplaoğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, i prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a.

Rektor našeg univeraziteta dr. Yıldırım je delgacije koje su se sastale u Sarajevu, između ostalog, upoznao i sa strukturom nastavnog kadra i studenata na univerzitetu, njegovoj priznatosti, sa planiranim promotivnim aktivnostima na prostoru Balkana i Evrope i trenutnim okolnostima.

Prvi predsjednik MUSIAD-a Erol M. Yarar je, uz izraze zadovoljstva što je pri posjeti delegacija Sarajevu sastanak održan na našem univerzitetu, i uz čestitke upravi IUS-a na njihovom uspješnom radu, izjavio da je Internacionalni univerzitet u Sarajevu do sada doprinjeo jačanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Repubike Turske i da će se to nastaviti i u budućnosti. Gosp. Şekib Avdagiç je sa druge strane rekao kako je svjedočio rastu univerziteta od njegovog osnivanja, rekao je da se želi  pojaviti  kao partner našeg univerziteta na Međunarodnom poslovnom forumu koji će se organizirati u Sarajevu. Nakon njega, govorio je Ambasador Turske u BiH, Nj. E. Haldun Koç, koji je rekao da je u ovom trenutku IUS u Turskoj najpoznatiji univerzitet i ujedno najbolja adresa za studiranje u BiH: “Za razvijanje svijesti i potvrdu te činjenice jako su važne posjete visokih delegacija. “ Ambasador Koç iznio je zaključak da je u Bosni i Hercegovini prilikom organizacije aktivnosti moguće postići uspjeh koordinacijom turskih institucija, od kojih je jedna od najvažnijih i IUS, i da današnja posjeta daje potporu tom cilju. Na kraju se ambasador Koç zahvalio IUS-u na podršci u različitim prilikama i dosadašnjoj saradnji. Predsjednik naše fondacije Hasan Toplaoğlu je naglasio važnost ovog univerziteta za Bosnu i Hercegovinu i ove prostore, i izrazio veliko zadovoljstvo posjetom ovih delegacija.

Na kraju sastanka, rektor našeg univeraziteta dr. Ahmet Yıldırım, uručio je poklone gosp. Erolu Yararu i gosp. Şekibu Avdagiçu. Nakon završetka posjete ambasadora i zvaničnih delegacija turskih institucija, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo gosp. Hasan Toplaoğlu, ispred naše fondacije, i gosp. Erol Yarar ispred MUSAID-a, potpisali su sporazum o međusobnoj saradnji za aktivnosti Međunarodnog poslovnog foruma koji će se odžati u oktobru. Nakon potpisivanja sporazuma posjet se završio obilaskom kampusa.

 

Location

Bosna Hersek

Hrasnička cesta 15, 71210 Ilidža, Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Türkiye

Feshane Cd. No 21 Eyup Istanbul
Türkiye

 

Contact

BiH :

Tel  : +387 33 957 130
Fax : +387 33 957 105
E-Mail:info@sedef.ba

Türkiye

Tel 1: +090 212 563 91 36
Tel 2: +090 212 563 91 79
Mobile:+090 533 308 95 52
E-Mail: iusistanbul@ius.edu.ba

 

Newsletters

Subscribe and get the latest updates, news, and more...
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
randomness